Hva er forskjellen på en rørinspektør, en rørlegger og en rørfornyer?

Dersom det skulle være tilfelle at doen er tett eller at det kommer en ubehagelig lukt fra sluket i dusjen, kan det være på tide å kontakte en fagmann. Men hvem kontakter du - en rørinspektør, en rørlegger eller en rørfornyer?

I denne artikkelen forklarer vi forskjellen på de tre fagpersonene, så neste gang du trenger en ekspert innen avløp, vet du hvilken du skal kontakte.

Kjøpt bolig uten dokumentasjon av avløpet og ønsker en sjekk før reklamasjonsfristen går ut? Ring Inspectify!

Rørinspektøren

Har du problemer med avløp eller overvann, for eksempel tette rør eller ubehagelig lukt på bad eller i kjelleren, kan det være lurt å kontakte en fagmann. Kanskje ønsker du også dokumentasjon av avløpet før du selger boligen, eller du har kjøpt bolig uten dokumentasjon av avløpet og ønsker en sjekk før reklamasjonsfristen går ut? Eller kanskje du kun ønsker en generell sjekk av avløpet? I så fall er det på tide å kontakte en rørinspektør.

En rørinspektør er en profesjonell som utfører inspeksjon av rør og avløpsledninger i både private og offentlige bygg. Rørinspektøren kan stille diagnose og skrive tilstandsrapport av rørene. I tillegg kan rørinspektøren utføre trasèsøk, lekkasjesøk, rensing og mindre reparasjoner. Hvis du skal rehabilitere eller bytte avløpet, er det lurt å få en rørinspektør til å utføre en rørinspeksjon før og etter utførelse. Dette vil gi deg anbefaling av beste metode og sjekke at alt er gjort oppskriftsmessig og at avløpet er i forsvarsmessig stand.

En profesjonell og uavhengig rørinspektør har omfattende kunnskap om både rørlegger- og rørfornyermetoder. Hvis rørfornying er den beste metoden for å utbedre rørene dine, kan rørinspektøren henvise deg til en dyktig rørfornyer og bistå i prosessen. På samme måte kan rørinspektøren også henvise deg til en rørlegger når det er nødvendig med installasjon eller utskiftning av avløpet. Med en slik ekspert på din side, kan du være trygg på at du får den mest kostnadseffektive og langsiktige løsningen for dine rørproblemer.

Les mer om rørinspeksjon her.

Du kontakter rørinspektøren når du:

 • Ønsker en inspeksjon av avløpet
 • Trenger hjelp med tett toalett eller sluk..
 • Ønsker vedlikehold av avløpet.
 • Skal rehabilitere boligen og ønsker en sjekk om avløpet tåler ombyggingen.
 • Trenger dokumentasjon av avløpet før salg.
 • Har kjøpt bolig uten dokumentasjon av avløpet og du ønsker en slik dokumentasjon.
 • Er byggherre å ønsker en forsikring på at avløpet er rent og i forsvarsmessig stand før overlevering til kunde.
 • Trenger hjelp til å velge riktig metode og fagmann for å utbedre rørene.

Rørleggeren

Ønsker du å pusse opp badet, installere nye vann og avløpsledninger. Eller et nytt vannbårent varmeanlegg, eller gass til komfyren? Da kontakter du en rørlegger.

Rørleggere er eksperter på rørtekniske installasjoner og kan installere, montere, tilpasse og reparere sanitær- og varmeanlegg. Rørleggeren utfører sitt arbeid i alle typer bygninger, fra private hjem til større institusjoner og næringsbygg

Du kontakter rørleggeren når du:

 • Skal installere nye rørsystemer.
 • Pusse opp badet.
 • Arbeid rundt vannbåren varme.
 • Trenger reparasjon av ditt sanitære anlegg.

Rørfornyeren

Hvis du har gamle rør som begynner å vise tegn på slitasje, men du vil unngå de store kostnadene og ulempene med å grave opp og skifte dem ut, kan rørfornying være løsningen. En rørfornyer fornyer de gamle eksisterende rørene der de ligger, gjennom å føre en strømpe gjennom det eksisterende røret.

Rørfornying innebærer å renovere rørene fra innsiden ved å installere en ny, slitesterk strømpe i det gamle røret. Denne prosessen kan forlenge rørenes levetid betydelig og er ofte mer kostnadseffektiv og mindre invasiv enn full utskifting.

Ved å forstå hva de ulike fagpersonene gjør, kan du enklere avgjøre hvem du skal kontakte når du opplever problemer eller har behov for arbeid relatert til ditt avløpssystem.

Viktigheten av å velge en uavhengig rørinspektør

Når du står overfor problemer med avløpssystemet ditt, er det essensielt å velge en uavhengig rørinspektør. En uavhengig rørinspektør har ingen økonomiske interesser knyttet til bestemte løsninger, og kan derfor gi deg en objektiv vurdering av tilstanden på rørene dine. Rørfornyere og rørleggere kan, på grunn av sine spesialiseringer, ha økonomiske incentiver til å anbefale metoder som ikke alltid er til rørenes eller kundens beste på lang sikt. En uavhengig rørinspektør vil derimot sikre at du får den mest passende og kostnadseffektive løsningen for ditt spesifikke problem, uten påvirkning fra økonomiske interesser.